Očkovanie proti COVID 19 je tu !

Milí priatelia, tak sme sa konečne dočkali !

Imunológia (koľkýkrát už za posledných 150 rokov ?) opäť ponúka svetu riešenie. Svetu, ktorý je dnes paralyzovaný, neistý a pre mnohých aj nebezpečný. Svetu, v ktorom sa opäť začína dariť hlúposti, tmárstvu a extrémizmu.

Odpoveďou na naše problémy a obavy je okrem iného aj očkovanie. Vieme, že účinok očkovania proti COVID-19 je takmer 95%-ný ale jeho účinnosť závisí od všeobecného akceptovania spoločnosťou. Vieme, že sa musí nájsť aspoň 65 – 70 % osvietených a statočných, ktorí nakoniec ochránia aj tých… ostatných.

V nasledujúcich mesiacoch budeme my – klinickí imunológovia a alergológovia – konfrontovaní pacientami a možno aj médiami. Pripravme sa na to zodpovedne. Musíme trpezlivo vysvetľovať. Ľudia sa boja toho, čomu nerozumejú. Nedopustime, aby strach z neznámeho umožnil vírusu vyhrávať aj v roku 2021 !

Milí priatelia, pripravili sme pre vás sériu stanovísk, ktorými vám chceme uľahčiť orientáciu v problematike nových vakcín a pomôcť pri argumentácii. Posledné mesiace nás naučili, že aj dobre mienené napomenutie či váhavé stanovisko, môže mať na priebeh hoc správneho projektu katastrofálny vplyv. Bolo by dobré, aby postoj našej komunity bol jednotný.

Teraz je čas, aby sme si odkaz a odvahu Jennera, Pasteura, Kocha, Ehrlicha či von Behringa nepripomínali iba na našich konferenciách. Nech sa stanú súčasťou našej každodennej práce počas celého „očkovacieho“ roka 2021.

Príjemné čítanie, vám praje Výbor SSAKI